Halı Sahada Defans !

Halı Sahada Defans !

Takımınıza moral verebilecek tek oyuncu modeli .

Bu yazıda Futbolda defansta oynayan futbolcuların sahip olması gereken özellikleri ve bu futbolculardan maç sırasında beklenen görevleri inceleyeceğiz.

Öncelikle bu mevkiden oynayacak futbolcuların sahip olması gereken özellikleri sıralayalım:

İyi bir defansın fiziksel özellikleri bariz bir şekilde (kaleci hariç) diğer takım arkadaşlarından üstün olmalıdır. 1.80'in altındaki boylar eğer oyuncu diğer yönlerini muhteşem şekilde geliştirmemişse tercih edilmez. Günümüz futbolunda da en iyi defans oyuncularının boyları 1.85-2.00m arasında değişmektedir.

İyi bir defans oyuncusu üst vücudun kas yapısı yönünden de takımın diğer oyuncularından farklı olmalıdır. Rakip forvetlerle birebir mücadelede veya onların yanında koşarken dengeyi kaybetmemesinin anahtarı güçlü omuzlar ve yeterli vücut ağılığıdır. Uzun boylu ama çelimsiz bir defans oyuncunuz olduğunu düşünün. Rakibin güçlü forveti karşısında sizce şansı ne kadar olabilirdi? Mesela Peter Crouch'un defans olduğunu farzedelim ve Samuel Eto'o ile omuz omuza mücadeleye girsin, ya da Drogba ya da Ibrahimovic ile. Sizce rakibi karşısında ayakta kalma şansı ne olurdu? Bu yüzden stoperler üst vücut kasları yönünden gelişmiş olmalıdır.

Teknik özelliklerine gelecek olursak;

Bir defansın top tekniğinin yüksek olması şart değildir. Top tekniği yüksek stoperler de vardır ama seri çalımlarla rakip kaleye akma fırsatları 10 maçta bir anca karşılarına çıkacaklarından böyle bir yetenek şart değildir.

Öte yandan, pas kabiliyeti bir stoper için çok önemlidir. Zira günümüz futbolunda bir stoperin en büyük görevi rakip atakları kesmek değil kendi takımının atağını başlatmaktır. Eğer defansınız pas yapamıyorsa kestiği her 3 ataktan 1'i size gol olarak geri dönecektir.

Başarılı bir defans doğal olarak hava toplarında hakim olmalıdır. Yan toplarda dengeli yükselip topa ilk müdahaleyi mutlak suretle defans yapmalıdır. Rakip forvete kafa vurma şansı tanıması takımın gol yemesine neden olabilir.

İyi bir defans asla pozisyonun gidişine kapılıp yerini kaybetmemelidir. Önünde boşta rakip orta saha oyuncusu var diye kendi yanındaki forveti bırakıp koşması emin olun ki takımınızın gol yemesine neden olur ( Servet Çetin). Bu tür defans, futbol zekası çok iyi olmadığı için yanlarındaki diğer defans oyuncuları da sık sık hata yapar. Savunmada etkinlik asla sağlanamaz.

İyi bir stoper kndi takımının kullandığı köşe vuruşlarında gol tehlikesi yaratabilecek kapasitede olmalıdır. Bunun için hava hakimiyeti yanında, önsezi ve pozisyon alma yeteneğinin de gelişmiş olması gerekir.

Şimdi gelelim stoperlerden maç içerisinde neler beklendiğine.

 Defansın en arkasında oynayan oyuncular olduğundan ofsayt taktiğini gerektiğinde uygulayabilmelidir. Ama asla ofsayt diye düşünüp durmamalıdır.

Defanslar rakip forvetleri durdurmakla görevlidir. Bunun için maç boyunca hırsını koruyabilecek futbolcular stoper olmalıdır. Stoperler her  topa müdahaleye hazır olmalı ama her önüne gelen pozisyonda topa hamle yapmamalıdır. Sadece uygun anı kollayıp hamle yapmalıdır.

Mesela orta sahadan topla gelen rakip oyuncusunun ayağındaki topa müdahale yapmak şart değildir. Onu önünde durup kaleye doğru değil de başya yönlere koşmasını sağlayıp, orta saha oyuncularının desteğini bekleyebilir. Ama rakip forvet oyuncusu ceza sahasına yakın yerdeyse asla şu çekmesine izin vermemeli ne pahasına olursa olsun topu kapmaya çalışmalıdır.

Defans oyuncuları daima rakiple kendi kalesi arasında durmalı, rakibin kaleyi görmesini engellemelidir.

Defans mutlaka kaptığı topu etkili bir şekilde orta saha elemanlarına kazandırabilmeli, gerektiğinde uzun toplarla kontra atak yaratabilmelidir.

 

 

Son Bloglar